Geavanceerde versus niet-geavanceerde belegger: wat is het verschil?
Door de verandering in de wettelijke status van ons beroep is de vragenlijst voor beleggers veranderd. Deze vragenlijst maakt het mogelijk om erachter te komen of je wordt beschouwd als een "geïnformeerde" belegger of een "niet-geïnformeerde" belegger in overeenstemming met de Europese verordening inzake Europese aanbieders van participatieve financieringsdiensten. Als je wordt aangemerkt als een niet-geïnformeerde belegger, krijg je vervolgens een hulpmiddel om je vermogen te simuleren om de verliezen te dragen die gepaard gaan met een belegging op het Enerfip-platform.
Wanneer kwalificeert iemand zich als een geïnformeerde belegger?
Natuurlijke en rechtspersonen** kunnen gekwalificeerd worden als "geïnformeerde belegger". De term "goed geïnformeerd" verwijst naar de risicowaarschuwing:
Een geïnformeerde belegger is een persoon die zich bewust is van de risico's die gepaard gaan met beleggingen op de kapitaalmarkt en die over voldoende middelen beschikt om deze risico's op zich te nemen zonder zichzelf bloot te stellen aan buitensporige financiële gevolgen.
Deze uitputtende criteria staan in de Europese verordening.
Criteria voor een rechtspersoon om in aanmerking te komen als een ervaren belegger
Een rechtspersoon kan in aanmerking komen als een ervaren belegger als hij voldoet aan ten minste een van de volgende criteria:
aandelenkapitaal van ten minste 100.000 EUR
netto-omzet van ten minste EUR 2.000.000
totale activa van ten minste 1.000.000 euro.
Wanneer kwalificeert een persoon als een niet-geavanceerde belegger?
Een natuurlijke persoon of rechtspersoon kwalificeert als een niet-geïnformeerde belegger als hij niet voldoet aan de identificatiecriteria voor geïnformeerde beleggers die zijn vastgelegd in de Europese verordening.
De niet-geadviseerde belegger wordt versterkt gewaarschuwd voor de risico's van beleggingen via het Enerfip platform.
Kan een belegger zonder advies vragen om als een geïnformeerde belegger te worden beschouwd?
Ja, om dit te doen moet een niet-adviesbelegger een formulier invullen dat de criteria voor het identificeren van geïnformeerde beleggers bevat, evenals een duidelijke waarschuwing over de bescherming die wordt geboden aan niet-adviesbeleggers. De belegger moet dus :
bewijzen dat hij voldoet aan de criteria voor geïnformeerde beleggers
verklaren dat hij zich bewust is van de gevolgen van het verlies van de bescherming van de belegger die verbonden is aan de status van niet-belegger
verklaren dat hij verantwoordelijk blijft voor de juistheid van de informatie in zijn aanvraag.
Het formulier moet per e-mail worden gestuurd naar investisseurs@enerfip.eu
De goedkeuring voor de status van gevorderde belegger is twee jaar geldig. Niet-geïnformeerde beleggers die hun status van geïnformeerde belegger willen behouden na het verstrijken van deze twee jaar, moeten een nieuwe aanvraag indienen bij Enerfip door het formulier opnieuw per e-mail te sturen naar investisseurs@enerfip.eu.
Hoe werkt de risicowaarschuwing voor uitgebreide beleggers?
De risicowaarschuwing houdt in dat niet-geïnformeerde beleggers zich volledig bewust moeten zijn van de risico's waaraan ze worden blootgesteld als ze een investering doen op een participatief financieringsplatform. Er zijn twee manieren om deze risicowaarschuwing te implementeren:
kennistoetsing
simulatie van het vermogen om verliezen te dragen.
Als eerste stap vraagt Enerfip de niet-geavanceerde belegger om een kennistest in te vullen om zijn of haar ervaring, beleggingsdoelstellingen, financiële situatie en basiskennis van de risico's van aandelen en andere beleggingen te beoordelen. Deze kennistest kan door de belegger worden bijgewerkt wanneer zijn of haar situatie verandert of, indien nodig, elke twee jaar.
Als tweede stap implementeert Enerfip een tool waarmee beleggers hun capaciteit om verliezen te dragen kunnen simuleren, op basis van het nettovermogen van de belegger dat bestaat uit :
het reguliere inkomen en het totale permanente inkomen die de belegger heeft opgegeven in de kennistoets
de liquide middelen die de belegger in de kennistest heeft opgegeven (d.w.z. financiële beleggingen en alle deposito's in contanten, met uitzondering van persoonlijke bezittingen, beleggingen in onroerend goed en pensioenfondsen)
hun financiële verplichtingen, inclusief huidige of toekomstige terugkerende verplichtingen.
Deze simulatie wordt opnieuw geëvalueerd telkens de situatie van de belegger verandert of, indien nodig, elk jaar.
Elke keer dat een niet-geavanceerde belegger meer dan EUR 1.000 of 5% van zijn nettovermogen investeert (wat het grootste bedrag is), ontvangt hij een risicowaarschuwing, geeft hij Enerfip zijn expliciete toestemming en bewijst hij Enerfip dat hij de investering en de bijbehorende risico's begrijpt. In ieder geval staat het een belegger altijd vrij om in een project te beleggen, zelfs als de verliessimulator laat zien dat hij of zij daartoe niet in staat is. Deze vrijheid om te investeren is te danken aan het feit dat Enerfip geen beleggingsadviseur meer is.
Last updated